Hoida koiraasi oikein

Koiraa hankkiessasi sinun pitää huolellisesti miettiä, että mikä rotu parhaiten sopii oman perheesi jäseneksi. Koira tarvitsee säännöllistä liikuntaa ja huolenpitoa. Koira tarvitsee myös paljon aikaa, kärsivällisyyttä ja hellyyttä. Koiran hoitoon kuuluu vielä monenlaista muutakin toimenpidettä, jotta se pysyisi hyväkuntoisena, iloisena ja terveenä. Rutiinitoimenpiteisiin kuuluu säännöllinen turkin, hampaiden, silmien ja korvien hoito. Koiran totuttaminen erilaisiin hoitotoimenpiteisiin on omistajana sinun vastuullasi. Kynsien leikkaus sekä korvien puhdistus on hyvä ottaa säännölliseksi rutiiniksi koiraa hoidettaessa. Tämä ei kuitenkaan vielä riitä, sillä rokotustenkin pitää olla kunnossa. Omistajana sinun tulee myös tietää, mitkä ruoka-aineet eivät sovellu koirille.

Huolehdi koirasi ruokavalio ja rokotukset kuntoon

Kasvattajan ohjeita noudattamalla saadaan usein sille omalle koiralle sopiva ruokavalio. Tiesitkö mitä ruoka-aineita koirasi ei saa syödä? Useimmat koirat syövät melkein mitä vain, mutta tiettyjen ruoka-aineiden kanssa on kuitenkin oltava tarkkana. Koiralle soveltumattomia ruoka-aineita ovat muun muassa sipuli, suklaa, viinirypäleet, ksylitoli, jotkut pähkinät, hedelmien siemenet ja homeiset ruoat. Jotkut koirat ovat hyvinkin valikoivia ruokansa suhteen. Silloin pitää vain testata, että mikä kuivaruoka koiralle esimerkiksi kelpaa. Rodusta riippumatta on tärkeää, että lemmikkisi on suojattu tauteja vastaan. Koirien pitää olla terveitä ja matolääkittyjä ennen kuin ne voidaan rokottaa. Penikkatauti- Parvo- ja rabies -rokotusten pitäisi olla kunnossa. Tyttökoirat kannattaa rokottaa ennen kuin niillä suunnitellaan tehtävän pentuja. Kaikkien rokotusten väliin suositellaan muutamaan viikkoa. tutustu koirien rokotussuosituksiin Eviran sivuilla.

Koirat kylmällä talvisäällä

Oletkos ajatellut, että koirasikin voi saada paleltumia kylmällä pakkassäällä. Etenkin tassut voivat paleltua, jos ollaan pitkään ulkona pakkasessa. Koirasta huomaa, että olisi aika päästä sisätiloihin, kun se alkaa täristä. Jos paleltumat ovat lieviä, voidaan niitä hoitaa kotona lämpökääreiden avulla. Vesi ei saa olla liian kuumaa, vaan tasaisen lämmintä. Paleltuneen koiran voi laittaa lämpiämään myös peiton alle, jolloin lämpö palaa vähitellen. Toisilla koirilla on lyhempi turkki, joten niiltä puuttuu se lämmittävä kerros. Silloin on hyvä hankkia koiralle lämmin takki ja vaikka pienet töppöset tassujen suojaksi. Koiran voi mainiosti ottaa lenkille pakkassäässäkin, kunhan huolehdit sen lämpimänä pysymisestä. Silloin on parempi pysytellä liikkeessä kuin seisoa paikallaan.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *