Cairnterrieri -jalostus ja kehitys

 

Monet pienet terrierirodut ovat kotoisin samoilta kulmilta, Skotlannin ylängöltä. Länsirannikolla sijaitsee Hebridien saariryhmä, jossa monet pienet koirat ovat kehittyneet nykyisen kaltaisiksi. Suurimmalla Skyen saarella pienikokoisia ja vikkeliä terrierejä on käytetty apuna metsästyksessä satoja vuosia. Koirat oppivat liikkumaan kivikkoisissa maastoissa ja ne mahtuivat kaivautumaan luoliin, joihin ihminen ei päässyt.

Cute Cairn Terrier dog, portrait close, summer

Niinpä monet rodut kuten nykyinen cairnterrieri toimivat erinomaisena apuna kettujen, saukkojen ja mäyrien metsästyksessä. Ne ottivat saaliin kiinni tai ajoivat ne luolistaan karkuun metsästäjien eteen. Useat näistä nykyisin kotikoirina toimivista roduista ovat kestäviä, sinnikkäitä ja liikunnallisia. Niiden keho on muokkautunut käyttötarkoituksen myötä vankaksi ja luonne taas on terrierimäisen periksi antamaton.

Cairnterrieri sai oman rotunimensä vuonna 1910 ja seuraavana vuonna se hyväksyttiin mukaan näyttelyihin. Rotu on ollut aina suosittu Brittein saarilla, josta se on levinnyt myös hyvin Pohjoismaihin, Australiaan, Yhdysvaltoihin, Ranskaan ja Tanskaan. Cairnterrieri on iloinen ja seurallinen ystävä, jossa on aineksia hyväksi liikunnallisen perheen kaveriksi niin lenkkipoluille kuin myös koiraharrastusten pariin. Suomessa kyseisen lajin edustajia nähtiin ja tavattiin näyttelyissä jo ennen sotia mutta vasta niiden jälkeen rotu alkoi yleistyä. Kompaktin koon ja seurallisen luonteen vuoksi moni on menettänyt rodulle sydämensä. Cairn sopii myös kerrostaloihin, kunhan se saa tarpeeksi toiminnallista tekemistä.

Cairn on tehopakkaus, jolle virikkeellinen liikunta on tärkeää

Cairnterrieriä pidetään melko terveenä rotuna. Yleisimpiä sairauksia rodulla tunnetaan progressiivinen nefropatia eli munuaisten rappeutuma, portosysteeminen shuntti eli maksan verenkierron oheneminen sekä Calve Legg Perthes vika, joka taas on reisiluunpään ongelma. Kasvattajat pyrkivät pitämään rodun mahdollisimman terveenä. Rodun yleisestä terveydentilasta Suomessa ja muissa maissa pidetään tilastoja jotta pystytään puuttumaan mahdollisiin ongelmiin ajoissa.

Cairnilla on säilynyt luontainen metsästysvietti ja se sopii edelleen hyvin metsästystehtäviin. Rodulla on oikeus myös luolakokeisiin ja se menestyy erinomaisesti jahdissa kestävyyden ansiosta. Cairn pysyy terveenä ja kunnossa saadessaan tarpeeksi liikuntaa. Se tykkää usein myös uimisesta ja lenkkipoluille cairnista saa hyvän kirittäjän. Cairnterrierin ja monen muunkin rodun kohdalla ulkoilutus ja sen hoitaminen on yksi tärkeimpiä asioita koiran terveenä pysymisen kannalta. Ulkoillessa koira saa sille tärkeää liikuntaa ja samalla myös virikkeitä. Ilman normaalia määrää liikuntaa se saattaa sairastua ja jopa masentua. Ennen koiran hankkimista sen arkisesta huolehtimisesta sopiminen onkin perheen tärkeä päätöksenpaikka.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *