Cairnterrieristä näyttelykoiraksi

 

Koiranäyttelyt ovat kasvattaneet tasaisesti suosiota vuosikymmenien kuluessa. Niissä tapaa muita saman lajin harrastajia, saa koirakavereita ja voi jakaa ja hankkia tietoa. Kaikki rotukoirat soveltuvat virallisiin näyttelyihin ja sekarotuisille järjestetään omia tapahtumia. Koiranäyttelyissä kiertämiseen jää helposti koukkuun. Cairnterrieri on hyvä näyttelykoira, kunhan omistaja saa taltutettua hieman sen jääräpäistä luonnetta. Näyttelyharrastus ei ole aivan ilmainen, matkustaminen, koiran huolto ja hoitaminen sekä erilaiset näyttelymaksut saattavat nousta melko tuntuviksi korkeammalla tasolla. Taantuma näkyykin koiranäyttelyiden harrastajien määrän vähenemisenä. Toisaalta näyttelyissä pärjää usein turhia tuhlaamatta, kunhan ei koe, että koiralle on hankittava kaikkea mahdollista tilpehööriä.

Koiranäyttelyt ovat vaativa mutta antoisa harrastus

Snellville, GA, USA - May 14, 2016: A young woman proudly walks her dog in a dog fashion show at Pawfest, a dog festival on May 14, 2016 in Snellville, GA.

Näyttelyitä harkitsevan omistajan kannattaa aloittaa koiran huolellinen koulutus jo pentuna. Näyttelykehissä koirien tulee totella ja jaksaa esiintyä. Tottelematon ja hankala koira ei kerää pisteitä ja se väsyttää parivaljakon molemmat osapuolet nopeasti. Koiran kouluttamiseen voi hankkia ulkopuolista apua koirayhdistyksistä, sillä se on pitkäjänteistä työtä, joka vaatii aikaa. Cairnterrieri on innokas oppija mutta samaan aikaan myös haastava. Tämä hauska pakkaus haluaa päättää usein itse ja sen myötä kouluttamiseen on uhrattava aikaa ja vaivaa, hermoja on turha menettää ja useimmiten hauskojen veijareiden tempaukset naurattavat.

Cairnterrierin terveyden ylläpitävä voima on liikunta. Tämä rotu on luotu liikkumaan ja sitä tulee tukea. Koiran liikunnallisuus näkyy kehon muodossa ja sille ominaisena jäntevyytenä. Jos koiraperheellä on oma piha, kannattaa siitä tehdä mahdollisimman miellyttävä ympäristö koko porukalle ulkoiluun, koiran juoksentelu alue ja kauniit pihakivet piristävät kaikkia. Pihakivet, koiran lelut ja muut tarvikkeet voi tilata kätevästi netistä. Koiran näyttelykoiraksi puuhaaminen muodostuu monesta osasta, turkin huollosta, terveellisestä ruokavaliosta, liikunnasta ja nautinnollisesta tekemisestä omistajien kanssa.

Näyttelykoiran huoltaminen on tarkempaa kuin tavallisen kotikoiran hoitaminen. Turkki tulee trimmata säännöllisesti, kaksiosaisen turkin trimmaamista suositellaan noin neljästi vuodessa mutta näyttelykoira saattaa tarvita sitä tilanteen mukaan jopa useammin. Turkkia varten on hankittava korkealaatuisia shampoita ja koiran kynnet on myös pidettävä hyvässä kunnossa.

Ennen näyttelyä cairn kaunistautuu, se kammataan lajille tyypilliseen tyyliin niin, että koiran runko esiintyy mahdollisimman hyvin edukseen kehässä. Koiranäyttelyitä kannattaa kierrellä jo ennen kuin omistaa koiran, sillä ne ovat erinomainen tapa tutustua eri rotuihin ja niiden luonteisiin. Näyttelyissä ovat mukana usein hyvin koulutetut ja hoidetut yksilöt. Koiranäyttelyitä harkitsevat saavat kyseisistä tapahtumista hyviä vinkkejä ja tuntumaa lajin parhaisiin puoliin ja vaatimuksiin. Koiranomistajien kanssa kannattaa jutella ja kysellä asiantuntijoilta tietoa, josta on taatusti hyötyä tulevaisuudessa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *