Koirien salakuljetus kasvussa

Tiedätkö sinä koirasi taustat?

Koirien salakuljetus kasvaa vuosi vuodelta, eikä loppua tunnu näkyvän. Erityisesti itärajan takaa ja Viron suunnalta tuodaan Suomeen satoja koiria laittomasti vuosittain. Koirien salakuljetus on salakuljettajille tuottoisa bisnes: yhdestä pennusta saatetaan maksaa satoja euroja, eikä niiden kasvattamiseen ole rahaa liiemmin käytetty. Etenkin pienet koirarodut ja niiden sekoitukset ovat ostajien ja tämän myötä myös salakuljettajien suosiossa. Ostaja saattaa saada koiransa myyjältä kaupan parkkipaikalla tai jopa suoraan laivasatamassa. Pahimmillaan kaikki tapahtuu niin, ettei ostaja ole nähnyt koiran emoa tai sen elinolosuhteita. Näin internetin aikakaudella alkaa olla jo vaikea vedota siihen, ettei olisi tietoinen tällaisesta toiminnasta. Asiaa on käsitelty eri kanavissa iltapäivälehdistä jopa poliisin virallisiin Facebook-sivuihin. Valitettavasti hinta tuntuu olevan monille isoin tekijä siinä, miksi koira päädytään hankkimaan epäilyttävistä olosuhteista huolimatta. Valitettavan usein kyseessä on jopa tietoinen valinta.

Törkeä salakuljetusvyyhti paljastui

Kesän lopulla harvinaisen törkeä salakuljetusvyyhti paljastui, kun Helsingissä asuva nainen jäi kiinni salakuljetettujen koirien myynnistä. Koiria oli tuotu mm. Virosta ja muualta Baltiasta, ja niitä oli kaupattu netissä eri myyntisivustoilla. Poliisin mukaan syyteharkinnassa on noin 400 aiheeseen liittyvän rikoksen vyyhti. Nimikkeinä ovat mm. petos, eläinsuojelurikos sekä salakuljetus. Naisen arvioidaan tuoneen maahan satoja koiria, ja arvioidun rikoshyödyn suuruuden katsotaan olevan satojatuhansia euroja. Valitettavan monilla koirilla todettiin parvovirus, johon ne pian uusissa kodeissaan kuolivat. Parvovirus on erittäin helposti tarttuva ja pitkään ympäristössä säilyvä vakava sairaus, johon ei tällä hetkellä ole suoraa parannuskeinoa. Suomessa parvovirusrokote kuuluu koiran perusrokotuksiin. Tästä voidaan päätellä, ettei salakuljetettuja koiria tai niiden emoja mitä ilmeisimmin oltu rokotettu, vaikka myyjä tietenkin oli ostajille vakuuttanut että asia on hoidossa. Tapahtumat ajoittuvat vuosille 2014−2016, jonka jälkeen niitä on kertynyt vielä lisää. Valitettavasti tämä on vain yhden henkilön rikosvyyhti, ja tällaisia henkilöitä löytyy todella paljon lisää. Siitä saa hieman käsitystä, kuinka isosta bisneksestä on kyse.

Asenteisiin tarvitaan muutosta

Valitettavasti salakuljetustoiminta ja pentutehtailu jatkuvat niin kauan, kun eläimille on kysyntää. Ja sitähän riittää. Loppukädessä vastuu selvittää tulevan lemmikkinsä ja myyjän taustat on ostajalla. Liian usein raha ratkaisee ja hälytysmerkkejä katsotaan läpi sormien. Ajatellaan, ettei sairas koira osu omalle kohdalle ja että pentutehtailu- ja salakuljetusongelmia liioitellaan. Monet eivät yksinkertaisesti tunne asiaa paremmin. Toisaalta on aivan liikaa niitä ihmisiä, jotka tietävät kyllä mitä tekevät, ja siitä huolimatta hankkivat eläimensä kyseenalaista kautta. Usein halvan hintalapun tuijottaminen kuitenkin kostautuu, sillä edessä on jättimäinen eläinlääkärilasku tai pahimmassa tapauksessa kuollut koira. Sen lisäksi, että ihmisille ja heidän hankkimilleen eläimille koituu kärsimystä, asetetaan myös muut perheen lemmikit ja muut ihmiset vaaraan. Laittomasti tuotujen lemmikkien mukana voi tuoda monia, ihmisillekin vaarallisia ja helposti tarttuvia tauteja – parvon lisäksi esimerkiksi rabies ja ekinokokkoosi. Valistus asiasta ei kuitenkaan tunnu menevän perille.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *