Vältä tyypilliset lemmikin ottamisen virheet

Kun harkitsee lemmikin hankkimista, oli se sitten koira, kissa tai vaikkapa lisko, tärkeimpiä asioita ovat taustatyö ja sen huomioiminen, millainen lemmikki omaan talouteen oikeasti parhaiten sopii – vai sopiiko mikään. Varsin usein lemmikin hankintaan rynnätään suin päin ilman tarpeellista tietomäärää ja perehtymistä esimerkiksi lasten painostamana, tai eläin hankitaan jopa jonkin sortin statussymboliksi. Eläimiä, etenkin kissoja, päätyy löytöeläintaloihin järkyttäviä määriä, sillä valitettavasti suomalaisille on jäänyt asenne, jossa lemmikkiin suhtaudutaan kertakäyttötavarana. Jotenkin tuntuu, että monilta on päässyt unohtumaan, että kyse on tuntevista, elävistä olennoista. Etenkin jos lemmikin on saanut halvalla tai jopa ilmaiseksi, on kynnys sen hylkäämiseen tai huonosti hoitamiseen selkeästi suurempi kuin sellaisten lemmikkien kohdalla, joista on maksettu kunnollinen hinta. Melko usein lemmikin päätyessä kiertoon on syynä se, ettei sen kanssa pärjätä tai sitä ei jaksetakaan hoitaa, kun kyseisen eläimen tai rodun ominaisuuksiin ei ole vaivauduttu perehtymään.

Älä tue pentutehtailua!

Yleisimmät viisi virhettä, jotka valitettavan moni lemmikkiä hankkiva tekee, ovat alhaisen hinnan, pelkän ulkonäön, helpoksi kuvitellun hoidon, lasten painostuksen ja omien resurssien väärinarvioinnin perusteella valittu eläin. Varsin moni sortuu myös lemmikin hankkimiseen pentutehtailijalta. Etenkin koiria ja kissoja myydään useilla nettisivuilla väittäen niiden olevan milloin mitäkin rotua epäilyttävän halvalla ja ilman rekisteripapereita. Jos eläimellä ei ole rekisteripapereita, se on ja pysyy sekarotuisena. Rekisteripapereita ei voi hankkia itse myöhemmin, jos niitä ei kasvattaja ole hankkinut. Eläimiä myös tuodaan maahan luvattomasti. Suosituimpia ovat pienet koirarodut, kuten chihuahua ja erilaiset toy-rodut. Kissoista luppakorvainen scottish fold, jonka kasvattaminen vaatii yleisempiä rotuja enemmän genetiikan ymmärtämistä, on suosittu. Pentutehtailijat pyytävät pennuista kuitenkin useita satoja euroja, vaikka niiden kasvattamiseen ei ole rahaa pahemmin käytetty. Oikein kasvatetun, puhdasrotuisen lemmikin hinta koostuu esimerkiksi useista tärkeistä jalostus- ja terveystesteistä, pentujen rokotuksista ja sirutuksesta, jalostukseen sopivan uroksen käytöstä ja monesta muusta erittäin tärkeästä asiasta, joita tavallinen tallaaja ei välttämättä tule edes ajatelleeksi. Ota siis aina selvää kasvattajan taustoista! Googleta kennelin/kissalan nimi, kasvattajan nimi, puhelinnumero jne. Saatat säästyä monelta ongelmalta ja isolta surulta.

Valitse itsellesi sopivin eläin ja rotu

Ennen lemmikin hankintaa on syytä miettiä minkälainen eläin ja rotu itselle parhaiten sopii. Monen unelma-koirarotu voi olla esimerkiksi siperianhusky, mutta se sopii melko harvalle lemmikiksi vaativuutensa vuoksi. Joku taas himoitsee kissakseen leoparditäpläistä bengalia, mutta toivoo rauhallista sohvanurkan valtaajaa, jolloin yhtälö on lähes mahdoton. Ongelmallista on myös, jos haluaa vaikkapa upean, ison iguaanin, mutta tarpeeksi isolle terraariolle ei sitten olekaan tilaa liskon kasvaessa täyteen kokoonsa. Lemmikin hankkiminen löytöeläintalosta voi olla myös toimiva ratkaisu, sillä siellä osataan jo vähän kertoa yksittäisten eläimien luonteesta, ja tietenkin on hyvä asia antaa koti sitä tarvitsevalle eläimelle. On syytä muistaa huomioida, kuinka paljon aikaa viettää kotona, jos kyseessä on seurallinen eläin. Tietenkin myös taloudellinen puoli vaikuttaa valintaan. Lemmikinpito ei ole ilmaista, ja esimerkiksi yllättäviin eläinlääkärikuluihin kannattaa olla varautunut. Erilaisiin tarvikkeisiin ja kunnolliseen ruokintaan voi mennä yllättävänkin paljon rahaa, oli kyse mistä tahansa lemmikistä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *