Miten säästää lämmityskuluissa

Asuminen ja siihen liittyvät palvelut ovat yksi isoimmista kulueristä Suomessa. On tyypillistä, että suurin osa kuukausittaisista tuloista menee juuri asumiseen. Pohjoinen ilmastomme asettaa tiukat vaatimukset asumiselle ja sille, että rakennuksista ja taloista on pidettävä hyvää huolta, jotta ne säilyvät asumiskelpoisina. Emme voi suhtautua asumiseen samalla tavoin kuin päiväntasaajalla voidaan. Onneksi on erilaisia ratkaisuja, joilla asumisen kustannukset on saatavissa järkevälle tasolle myös Suomen oloissa. Meidän ei tarvitse asua 15 neliön soluhuoneessa pitääksemme kulumme kohtuullisina. Tarvitaan vain tietoa erilaisista vaihtoehdoista, joita vertailemalla on mahdollista valita itselleen ja perheelleen mielekkäin ja taloudellisen ratkaisu. Tärkeintä on joka tapauksessa se, että kotimme on viihtyisä ja turvallinen paikka koko perheelle. Kodin täytyy olla paikka, jossa lapset saavat leikkiä, koirat ja muut lemmikit temmeltää ja aikuisillekin löytyy sopiva tila rentoutua,

Lähes kahden tuhannen säästö lämmityslaskussa

Lämmitys nostaa asumisen kuluja Suomessa. Tämä on luonnollista ja ymmärrettävää, koska kylmä ilmastomme luo aivan erityiset vaatimukset asumiselle verrattuna moneen muuhun maahan, jossa lämpötila ei juuri laske Suomen pakkaslukemien tasolle. Suomeen onkin syntynyt vahvaa rakennusosaamista, koska on ollut pakko löytää ratkaisuja kylmien talvien varalle. Moni ulkomaalainen ihmetteleekin esimerkiksi suomalaisia ikkunoita, joista ei viima pääse läpi. Muualla päin maailmaa kalleimmissakin taloissa voi olla huomattavasti heikkolaatuisemmat ikkunat kuin huonoimmassa remonttia kaipaavassa suomalaisessa opiskelijaluukussa. Ikkunatiivisteistä ja eristysmateriaaleista huolimatta tarvitaan lämmitystä. Yksi hyväksi havaittu ratkaisu tähän on maalämpö. Tämän lämmitysmuodon asennuskulut ovat kuitenkin kalliit, mikä saa monen kuluttajan harkitsemaan maalämpöä. Asennus voi nimittäin maksaa noin 12000-16000 euroa, mikä on useimmille kuluttajille suuri summa rahaa. Mutta kun asennus on tehty, uudistus maksaa itsensä takaisin halvemman energian ansiosta. Säästöt voivat olla hyvin merkittäviä. Esimerkiksi yhden helsinkiläisen perheen lämmityskuluista lähti 1700 euroa vuositasolla sen jälkeen kun he päättivät vaihtaa 140-neliöisen puutalonsa öljylämmityksen maalämpöön.

Asunnon koko vaikuttaa lämmityskuluihin

Lämmityskulut ovat verrannollisia asunnon kokoon. Luonnollisesti isommassa talossa ja asunnossa on enemmän kuluja. Isompi asunto on kuitenkin tarpeen etenkin silloin kun perheeseen kuuluu paljon sekä ihmisiä että nelijalkaisia ystäviä. Aikuiset ihmiset voivat asua yksin pienissä yksiöissä kaupungin keskustassa, sillä jokainen voi itse päättää liikkumisestaan ja lähteä raikkaaseen ulkoilmaan, jos pienet neliöt ahdistavat. Koiranomistajat kaipaavat enemmän tilaa juuri siksi, että lemmikkejä ei voi pitää pikkuruisissa miniasunnoissa. Lemmikit lisäävät siksi myös asumisen kustannuksia, etenkin jos ei ole tarkka valinnoissaan. Toisaalta lemmikkimme ovat meille niin rakkaita, että niiden tuomaa lisälaskua päivittäiseen kulutukseen ei tunnu mielekkäältä edes arvioida. Kuitenkin aina voi tehdä fiksumpia valintoja, ja monesti rahat saattavat olla niin tiukalla, että on pakko pohtia tarkasti mihin ja miten euronsa käyttää. Yksi tapa järkevöittää omia taloudellisia ratkaisuja on Zmarta -palvelu, jossa voit kilpailuttaa lainat. Useimmat kotitaloudet tarvitsevat joskus lainoja, mutta ovat samalla tietämättömiä niiden erilaisista hinnoista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *