Cairnterrieri – Seurallinen ja iloinen koira pienessä paketissa

 

Cairn tarkoittaa gaelin kielellä kiviröykkiötä tai louhikkoa. Nimensä mukaisesti Cairnterrieri on kotoisin Skotlannin ylängöiltä. Vankan ruumiinrakenteen ja aktiivisen luonteensa takia se on ollut alun perin metsästyskoira, jota käytettiin pieneläinjahdissa. Cairnterrierit pujahtivat koloihin ja tunneleihin, joista ne nappasivat saaliinsa elävänä tai kuolleina metsästäjien odotellessa ulkopuolella. Rodun koirat ovat tottuneet metsästämään pienissä ryhmissä mikä tekee niistä erittäin seurallisia. Kyseistä koiraa kutsuttiin alussa pystykorvaiseksi skyenterrieriksi, kunnes se 1900-luvun alussa sai oman rotumääritelmänsä ja vuonna 1933 cairnterrieri nähtiin ensimmäistä kertaa koiranäyttelyssä Suomessa.

cute cairn terrier dog running through long grass

Cairnterrieri on eläväinen ja innokas koira. Se sopii hyvin niille, jotka vaativat lemmikiltään energistä ja hauskaa luonnetta, cairnsit ovat muiden terriereiden tapaan itsepäisiä ja niillä on vahva itsetunto. Koirat kaipaavat siis kunnollista peruskoulutusta, luonteen lujuutta ja kärsivällisyyttä. Cairnterrierit eivät yleensä tykkää makoilla sylissä, vaan niitä miellyttää enemminkin omistajan kanssa puhdas touhuaminen. Rotu sopii luontevasti monenlaisiin harrastuksiin, energisyytensä vuoksi ne tarvitsevat liikuntaa ja ovat hyvin innokkaita oppijoita. Moni mini-luokassa agilityä harrastava on juuri cairns eikä ihme, sillä vauhdikas laji on omiaan pienille energiapakkauksille.

Suloinen seuralainen

Ulkonäöltään koira on jämäkkä ja sen turkin väritys vaihtelee. Turkin hoitaminen on suhteellisen helppoa, sillä se trimmataan muutaman kerran vuodessa. Turkki on loistava lämmönsäätelyyn, kaksiosaisuuden vuoksi se suojaa kylmältä sekä kuumalta. Turkkia ei saa missään tapauksessa leikata itse, vaan se tulee antaa ammattilaisen hoidettavaksi.

Cairnterrierin sanotaan olevan yksi seurallisimpia pikkukoiria ja sitä se tosiaan on. Valpas pieni koira on hyvää seuraa ja se nauttii sosiaalisista aktiviteeteista omistajansa kanssa. Vaikka se on terrierien tyyliin jämäkkä, niin riidanhaluinen se ei yleensä ole. Kahden koiran hankintaa harkitsevien kannattaa pohtia kyseistä rotua, sillä cairnsit nauttivat usein toistensa seurasta ja toimivat hyvänä tiiminä.

Kahden koiran kohdalla kannattaa harkita tarkkaan koirien luonnetta ja sukupuolta, sillä kaksi hyvin vahvaa luonnetta ottavat herkästi yhteen samaa sukupuolta ollessa ja taistelut johtajan paikasta saattavat muuttua jopa verisiksi.

Cairnsit ovat perusterveitä koiria, joilla ei ole pahoja perinnöllisien sairauksien riskiä. Koira kuitenkin vaatii runsaasti liikuntaa ja virikkeitä, vaikka se onkin pienikokoinen. Parhaimmillaan cairnsit ovat saadessaan harrastaa ja kuluttaa energiaa muiden lajitovereiden ja omistajan kanssa. Se ei väsy helposti ja cairnsit sopivat usein hyvin myös lapsiperheisiin, jotka tykkäävät ulkoilusta ja aktiviteeteista kuten pallon ja kepinheittelystä. Tomeran luonteen alla sykkii lämmin sydän.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *