Cairnterrierin pentu kennelistä

Cairnterrieri on koirarotu, joka sopii lähes kaikkiin perheisiin. Se on kooltaan pienikokoinen koira, joten se ei tarvitse erityisen paljon tilaa. Alkujaan cairnterrieri oli pihakoira, mutta sittemmin siitä on kehkeytynyt lemmikki, joka viihtyy sisällä. Tänä päivänä enää harvat käyttävät koiraa myöskään sen alkuperäisessä käyttötarkoituksessa, joka on kettujen ja saukkojen metsästys. Vaikka rotu onkin tänä päivänä siis seurakoira, on sen metsästysvietti silti tallessa. Onkin tavallista, että cairnterrieri saattaa haukkua ulkona oravaa.

Cairnterrieri osaa rauhoittua sisällä, mutta silti se tarvitsee virikkeitä ja aktiviteetteja. Se on erinomainen kaveri moniin harrastuksiin. Metsässä juokseminen on niiden mieleen, joten koira sopii hyvin maaseudulle. Kaupungissa sen aktiviteettina voivat toimia vaikkapa pitkät kävelyreissut, joiden aikana koira saa purettua energiaansa.

Osta pentu ainoastaan viralliselta kasvattajalta

Suomesta löytyy lukuisia cairnterrierien kasvattajia. Pentu tuleekin aina ostaa aina kasvattajalta, joka on tarkistuttanut pennut eläinlääkärillä ja mikrosiruttanut ne. Toki rotupennun ostaminen on aina kalliimpaa kuin pennun hankkiminen epävirallisia teitä. Rahoitusta voi kuitenkin hommata esimerkiksi lainan kautta. Jos lainoja on jo ennestään olemassa, on hyvä hoitaa lainojen yhdistäminen ennen kuin ottaa uuden lainan. Näin lainojen kuukausikuluista ei kerry maksettavaksi liian suuria summia.

Cairnterrierikerho tiedottaa suunnitteilla olevista pentueista. Sivuja kannattaa tarkkailla tiiviisti, sillä pennut varataan yleensä todella nopeasti. Niin kysyttyjä cairnterrierit ovat. Kun yhden sellaisen hankkii kotiinsa, on kohta jo saatava toinen ja jopa useampiakin. Myös kaikki viralliset kasvattajat löytyvät kerhon sivuilta. Kasvattajiin voi ottaa yhteyttä ja kasvattajille voi jättää tiedon olevansa kiinnostunut pennusta. Pentuja syntyy yleensä kerrallaan noin 4–6 ja ne luovutetaan koteihin, jotka kasvattajat valitsevat. Pentujen suhteen saatetaan vaatia esimerkiksi sitä, että pentuja tulee käyttää näyttelyissä tai vaihtoehtoisesti ei saa käyttää näyttelykoirina. Kasvattaja päättää ehdot ja myy pennun sellaiseen kotiin, jossa sen on hyvä olla.

Yhtä kasvattajaa kohti pentueita syntyy yleensä yksi vuodessa. Tämäkin voi kuitenkin vaihdella sen mukaan, onko kasvattajilla itsellään kuinka paljon cairnterriereitä. Pentueiden kohdalla on tietoa myös isästä ja emästä. Jos isällä tai emällä on vaikkapa näyttelymenestystä takanaan, mainitaan ne aina pentueen tietojen yhteydessä. Samoin myös vanhempien terveystiedot tuodaan esiin. Sekä isä että emä ovat aina terveitä, joten pennuistakin voidaan odottaa tulevan terveitä. Terveet silmät ja polvet ovat yksi tärkeimmistä seikoista, joita emältä ja isältä vaaditaan. Cairnterriereiden kohdalla terveystaakkoja ei ole sen enempää kuin muillakaan roduilla yleisesti. Sitä ei siis tunneta sairaana rotuna, vaan yleisesti ottaen rotu on terve ja pitkäikäinen. Siitäkin huolimatta terveet vanhemmat ovat yksi pentueen tärkeimmistä edellytyksistä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *