Söpöjä koiria

Koirilla ja monilla muillakin eläimillä on ihmisiin yllättävän suuri vaikutus. Eläimiä hyödynnetään yhteiskunnassamme monella tapaa, mutta monesti unohdetaan se ilmeisin apu, jonka eläimet tarjoavat pelkällä läsnäolollaan meille ihmisille. Eläimillä on nimittäin kyky rentouttaa ihmisiä ja muuttaa kireäkin tunnelma leppoisaksi. Koirien ja muiden lemmikkien silittely ja halailu poistavat paremmin stressiä kuin käynti ammattitaitoisella psykiatrilla. Jo pelkästään se, että koira lepäilee rauhallisesti huoneen nurkassa saa useimmat ihmiset hyvälle tuulelle. Tämä selittää sen, miksi lemmikkieläinten määrä kasvaa koko ajan. Koirat ja monet muut kehittyneimmät eläimet ovat tuntevia ja yllättävän älykkäitä olentoja, jotka kunnioittavat ja kiintyvät omistajaansa. Moni kokee, että lemmikiltä saatu huomio on ainutlaatuista tässä maailmassa, jossa on muutoin totuttava kanssaihmisten laskelmointiin ja epärehellisyyteen. Lemmikki puolestaan odottaa aina uskollisesti kotona ja iloitsee pelkästään omistajansa näkemisestä.

Koirat mukana koulussa

Kukapa olisi uskonut, että koirat voivat päästä töihin jopa kouluun. Yle uutisoi hiljattain Kontiolahden Lehmon koulusta löytyvästä Tuisku-koirasta, joka osallistuu opetukseen emäntänsä, opettaja Tanja Kukkosen kanssa. Kerran viikossa Suomenlapinkoira Tuisku toimii koulunkäyntiavustajana. Tämä söpö ja karvainen opettajan apulainen tuo iloa opintoihin ja vauhdittaa tehtävien tekemistä. Koulussa arvioidaan, että rauhallisen koiran läsnäolo jopa parantaa lasten itsetuntoa! Tuisku aloitti työnsä koulussa jo neljä vuotta sitten. Ensin se osallistui ainoastaan silloin tällöin koulun luontoretkille, mutta myöhemmin sille tuli oma lukujärjestys perjantaille. Tuiskusta on tullut Lehmon koulussa niin suosittu, että kun opettaja Kukkonen kerran unohti ottaa koiran mukaansa, pettyneet oppilaan vaativat korvaukseksi toisen koirakoulupäivän.

Monia eläimiä käytetään nykyisin terapiamuotona. Lemmikinomistajat toki jo tietävät, että koirat ja kissat ovat helpoin tapa saada mieli pirteämmäksi. Mutta myös ammattilaiset ovat viime aikoina oivaltaneet, millaisia vaikutuksia eläinten hoitamisella ja pelkästään niiden läsnäololla on ongelmia kohdanneisiin ihmisiin. Esimerkiksi jopa vankiloissa käytetään koiria kuntouttamaan vankeja. Ihmiset, joilla on ollut elämässään vain tuhoisia ihmissuhteita, voivat saada uuden kokemuksen siitä, että toiseen voikin luottaa. Vuorovaikutus uskollisen koiran kanssa voi näin luoda aivan uuden näkökulman maailmaan. Myös monet nuoret, joilla on vaikeuksia sopeutua yhteiskuntaan, voivat tunnistaa itsestään uusia puolia hoitamalla vaikkapa hylättyjä lemmikkejä.

Lemmikit tuovat myös jännitystä ja uusia elämyksiä

Koirat ja muut lemmikit voivat tuoda elämään myös jännitystä ja uusia kokemuksia – ei ainoastaan rauhoittumista ja rentoutusta. Moni harrastaa koiran kanssa erilaisia jännittäviä ja hauskoja lajeja. Agility on suosittu monien koiraharrastajien keskuudessa. Se tarjoaa mukavaa ja haastavaa puuhaa sekä liikuntaa niin koiralle kuin omistajallekin. Koiran kanssa voi osallistua myös vaikkapa erilaisiin pelastustehtäviin etsien kadonneita ihmisiä. Jo pelkästään koiran ulkoilutus on keino tutustua uusiin ihmisiin – koira saa aina ihmisten huomion, ja on siksi helppo tapa aloittaa keskustelu ventovieraiden vastaantulijoiden kanssa. Vaikka koirat ovatkin suloisia ja mukavia otuksia, moni koiranomistaja tietää, että aina nekään eivät ole enkeleitä. Kerran jos toisenkin lemmikkikoira on tuhonnut uuden sohvan tai purrut desing-kengät palasiksi. Useimmat koiranomistajat kuitenkin vain pitävät siitä, että elämässä on hieman jännitystä. Kalliit merkkikengät kannattaa kuitenkin säilyttää kaapissa ja suunnata vaikka suosikkipelipaikkaansa kokemaan uusia elämyksiä jännittävien pelien muodossa. Suomikasinolla bonuksia hyödyntäen pääsee pelaamaan vielä täysin ilmaiseksi!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *