Koiran omistaminen kaupungissa

Asuvatko elämästään nauttivan koiran omistajat maaseudulla, kaupungissa vai molemmissa? Minkälaisesta ympäristöstä koira eniten nauttii ja miten koiran hankintaan vaikuttaa ympäristön, eli kanssaihmisten suhtautuminen koiriin? Koiran ulkoiluttaminen kaupungissa herättää monenlaisia mielipiteitä, koska kaikki eivät ole niin sanottuja koiraihmisiä. Kaikki eivät uskalla kävellä vastaantulevaa koiraa vastaan ja jonkun mielestä taas koiran tien laitaan jättämät kakat ja pissat ovat epämiellyttäviä. Omistajan vastuuta lemmikistään peräänkuulutetaan hyvin usein. Kaupungissa on usein koirille varattu paikka, koiratarha tai useampia. Aamuisin omistajalla on usein kuitenkin kiire työhön, tai opiskelemaan, joten aamulenkille koira viedään lähistölle julkisten teiden ja polkujen varrelle. Jokainen koiranomistaja voi kysyä itseltään, kuulunko niihin viisaisiin koiranomistajiin, jotka keräävät koiransa kakat pois? Markkinoilla on esimerkiksi biohajoavia koirankakkapusseja, joita voi helposti ostaa niin lähikaupasta kuin marketistakin. Huomaavaisuus kanssaihmisiä kohtaan on usein pienestä kiinni, siisteyttä rakastaa jokainen ja pienillä teoilla saadaan kanssaihmisten asenteissa paljon positiivista aikaan.

Onko ihminen koiran paras ystävä?

Aikuinen koira voi reagoida kodinvaihtoon yllättävästi, joten potentiaaliseen uuteen perheenjäseneen kannattaa perehtyä hyvin ennalta käsin. Aikuisen koiran hankinnassa on tärkeintä tietää, kuinka hyvin pystyy itse päivittäin sitoutumaan koiraan. Koira kannattaa tutustuttaa uuteen ympäristöön hitaasti kävellen ja ympäristöä tutkaillen. Käytännössä koira kiintyy uusiin omistajiinsa ensin ja sen jälkeen koira esitellään vasta kylään tuleville vierailijoille. Uuteen kotiin siirtyvälle koiralle kannattaa aina pakata vanhoja rakkaita tavaroita mukaan, mikä osaltaan lisää koiran turvallisuuden tunnetta uudessa kodissa. Koiralla on hyvä hajuaisti, joten tavaroiden tutut tuoksut helpottavat sopeutumista. Koiran käytökseen, luonteeseen, terveyteen, ja rotuun liittyviin asioihin kannattaa perehtyä. Koiraa ja sen silloista omistajaa kannattaa aina käydä tapaamassa ennen lopullista koiran hankintaa. Koiran terveys ja ruokailutavat ovat myös uuteen kotiin siirtyessä tärkeitä asioita, jotka pitää ennalta tietää.

Koiraa sanotaan ihmisen parhaaksi ystäväksi, onko ihminen sitten vuorostaan koiran paras ystävä? Koiraa hankkiessaan useampi miettii, hankinko yhden vai kaksi koiraa? Toisin sanoen, riittääkö koiralle ihmisystävän toveruus vai tuoko lajitoveri koiralle viihtyvyyttä ja turvallisuutta? Sopivatko aikuinen ja pentukoira yhteen, vai pitääkö koirien olla saman ikäisiä? Pitää muistaa, että on olemassa monenlaisia koiranomistajia ja koiria. Koira voi tavata lajitovereitaan puistoissa, tapaamisissa tai tuttavien kesken, mutta elää silti perheen ainoana koirana. On koteja, joissa on kaksi-kolme samanrotuista koiraa ja koteja, joissa on kaksi tai useampi eri rotuinen koira. Kaikissa tapauksissa koirat ja omistajat saattavat tulla keskenään hyvin toimeen, tai sitten ei. Useimmiten talouteen hankitaan koira tai useampia omistajan sen hetkisen elämäntilanteen perusteella.

Koira ja omistajan työelämä

Koira ja omistajan työelämä eivät aina sovi yhteen. Omistaja saattaa pelätä, että koira ei viihdy kotona yksin, aika tulee pitkäksi ja koira tylsistyy virikkeiden puuttuessa. Paljon on kuultu, että varsinkin kerrostaloissa koira itkee ikäväänsä, tai alkaa purkaa peittoja, tyynyjä, mitä vain löytää. Selkokielellä sanottuna sellainen ei ole oikeaa koiranelämää. Lemmikin laittaminen yhteen tiettyyn tilaan, kuten esimerkiksi eteiseen, kuistille tai häkkiin, tuntuu koiran kannalta sydäntä särkevälle. On työpaikkoja jonne koiran voi ottaa mukaan, mutta on myös työpaikkoja minne koiraa ei voi missään tapauksessa ottaa mukaan. Otetaan esimerkiksi vaikka bussinkuljettaja Huikea bonuskoodi on pelaajien saatavissa, mutta useiden tuntien yksinolo ei kuitenkaan ole koskaan koiralle hyväksi. Omistajan kannattaa aina miettiä ennen koiran hankkimista, miten koira viettää aikaansa sillä välin, kun itse on poissa kotoa. Usein tarvittava ihminen koiran kaveriksi saattaa löytyä omasta tuttavapiiristä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *