Cairnterrierin trimmauksesta huolehtiminen: opas kotitrimmaukseen

Cairnterrierin pörheä ja säänkestävä turkki on paitsi ihastuttava, myös käytännöllinen. Sen hoitaminen kotona on täysin mahdollista, kunhan tietää mitä tekee. Tässä oppaassa kerromme, kuinka trimmaat cairnterrierisi turkin oikein, turvallisesti ja koiran hyvinvointi huomioiden. Käymme läpi tarvittavat välineet, oikean nyppimistekniikan ja annamme vinkkejä trimmauskoneen käyttöön.

Cairnterrierin turkin salaisuus

Cairnterrierin kaksikerroksinen turkki on peruja sen alkuperäisestä käyttötarkoituksesta Skotlannin Ylämaiden karuissa maisemissa. Karkea peitinkarva ja pehmeä pohjavilla suojaavat koiraa tehokkaasti eri sääolosuhteissa, kuten Wikipedia-artikkelissa mainitaan. Tämä rakenne tekee turkista paitsi säänkestävän, myös luonnostaan likaahylkivän.

Miksi nyppiminen on niin tärkeää?

Cairnterrierin turkinhoidossa nyppiminen on ehdottoman tärkeää. Toisin kuin monilla muilla roduilla, cairnin turkkia ei tulisi leikata koneella tai saksilla. Leikkaaminen nimittäin heikentää karvan luontaista karkeutta ja säänkestävyyttä, jolloin turkki menettää parhaat ominaisuutensa. Nyppimisessä kuollut, irtonainen karva poistetaan juurineen, joko sormin tai erityisellä trimmausveitsellä. Hankikoira kertoo, että oikein ajoitettu nyppiminen on kivutonta, sillä kuollut karva irtoaa helposti, vähän kuin nyppisi rikkaruohoja puutarhasta – otat kiinni mahdollisimman läheltä juurta ja vedät napakasti. Tämä toimenpide ei ainoastaan edistä uuden, terveen karvan kasvua, vaan myös ylläpitää turkin oikeaa, karheaa rakennetta.

Valmistautuminen kotitrimmaukseen

Ennen kuin aloitat, on hyvä varata esille kaikki tarvittavat välineet ja varmistaa, että koirasi on rauhallinen ja valmis trimmaussessioon. Cairnterrierikerhon sivuilta löytyy hyvä neuvo: ulkoiluta koira ennen trimmausta, jotta se olisi mahdollisimman rento. Samalla sivulla suositellaan myös sormikumien käyttöä, jotka helpottavat karvasta kiinni saamista.

Mitä tarvitset kotitrimmaukseen?

Kotitrimmausta varten tarvitset muutamia perustarvikkeita. Hanki trimmausveitsi (tai sormikumit, jos nypit mieluummin sormin), harva ja tiheä metallikampa, harja tai karsta sekä sakset. Sakset ovat erityisen tarpeelliset tassujen ja intiimialueiden siistimiseen. Trimmauspöytä, tai muu tukeva ja liukumaton alusta, helpottaa työskentelyä huomattavasti. Jos koirasi on vilkas, trimmausteline voi olla tarpeen.

Nyppiminen – askel askeleelta

Aloita nyppiminen varovasti selästä ja kyljistä. Ota pieni määrä karvaa peukalon ja etusormen väliin, tai käytä trimmausveistä apuna. Tue toisella kädellä ihoa ja nyppäise napakasti karvan kasvusuuntaan. Tavoitteena on poistaa kaikki kuollut ja irtonainen karva, jotta uusi, terve karva pääsee kasvamaan tilalle.

Pään trimmaus

Pään karvat nypitään usein, jopa muutaman viikon välein, jotta uutta, napakkaa karvaa kasvaa jatkuvasti. Korvien kärjet nypitään siististi kolmion muotoisiksi sekä sisä- että ulkopuolelta. Kuono-osan kuolleet karvat nypitään, ja kirsun päällä olevat karvat voi lyhentää hieman.

Kaulan, rinnan ja jalkojen trimmaus

Kaula siistitään kauniisti kaarevaksi, mutta ei liian lyhyeksi, jättäen rintaan reilusti karvaa. Eturaajojen tulee näyttää edestä katsottuna suorilta. Takaraajojen luonnolliset kulmaukset korostetaan nyppimällä, ja häntä trimmataan perinteiseen porkkanamalliin: paksuksi tyvestä ja kapenevaksi kärkeä kohti.

Viimeistely

Kun olet nyppinyt koko koiran, viimeistele trimmaus saksilla. Käy huolellisesti läpi tassukarvat ja intiimialueet. Muista, että trimmaus on hyvä päättää kynsien leikkaamiseen.

Trimmauskoneen käyttö

Vaikka cairnterrieri trimmataan ensisijaisesti nyppimällä, on tilanteita, jolloin trimmauskoneen käyttö on perusteltua. Esimerkiksi vanhemmat koirat, joiden on vaikea seistä pitkään, tai koirat, joiden turkki on päässyt huonoon kuntoon, voivat hyötyä koneellisesta trimmauksesta. Myös arat paikat, kuten intiimialueet, voi olla helpompi siistiä koneella.

Oikean trimmauskoneen ja terän valinta

Cairnterrierin karkea turkki vaatii usein tehokkaamman trimmauskoneen. Yleispätevänä ohjeena voidaan sanoa, että laadukas trimmauskone kotikäyttöön maksaa noin 130-200 euroa. Tällä hintaluokalla saa koneen, joka soveltuu useimpien kotikoirien, myös cairnterrierin, trimmaamiseen. Esimerkiksi Andis AGCB ja Oster A5 ovat suosittuja malleja. Trimmauskoneen terän valinnassa kannattaa olla tarkkana. Yleensä koneen mukana tulee terä numero 10 (1,5 mm), joka sopii lyhyeen trimmaukseen tai pohjavillan poistoon. Jos haluat jättää turkkiin enemmän pituutta, voit käyttää leikkuukampoja, jotka kiinnitetään lyhyen terän päälle. Ne ovat myös turvallisempia aloittelijoille, sillä ne estävät terän suoran kosketuksen ihoon.

Muista tämä trimmauskonetta käyttäessäsi!

Trimmauskoneen terä kuumenee nopeasti käytössä, joten tarkista lämpötila säännöllisesti, jotta et polta koiran ihoa! Yksi hyvä vinkki on hankkia kaksi samanlaista terää, jolloin voit vaihdella niitä trimmauksen aikana ja antaa toisen terän jäähtyä välillä.

Vinkkejä onnistumiseen

Cairnterrierin trimmaus, kuten minkä tahansa koiran turkinhoito, vaatii totuttelua. Tassutaikurin artikkelissa korostetaan, kuinka tärkeää koiran on olla tottunut käsittelyyn ja hoitotoimenpiteisiin jo pennusta lähtien. Tämä helpottaa trimmausta huomattavasti. Lisäksi kannattaa pitää mielessä muutama perusasia:

Trimmaajan muistilista

Hyödynnä kuvia hyvin trimmatuista cairnterriereistä – ne auttavat hahmottamaan tavoiteltavaa lopputulosta. Käytä peiliä apuna, jotta näet, miltä trimmausjälki näyttää eri puolilta. Varmista, että työskentelyalueella on hyvä valaistus. Äläkä unohda tärkeintä: älä trimmaa, jos olet väsynyt tai ärtynyt – koira aistii sen herkästi! Jos kaipaat lisää varmuutta, harkitse trimmauskurssille osallistumista. Cairnterrierikerho järjestää kursseja, joista voi olla paljon apua.

Lopuksi

Cairnterrierin kotitrimmaus on taito, jonka kuka tahansa voi oppia – se vaatii vain hieman kärsivällisyyttä, harjoittelua ja oikeat välineet. Säännöllinen trimmaus, noin 3-4 kertaa vuodessa, pitää cairnterrierin turkin terveenä ja kauniina, ja on olennainen osa koiran hyvinvointia, kuten Hankikoira-sivustolla todetaan. Älä pelkää kokeilla kotitrimmausta, mutta muista aina asettaa koirasi hyvinvointi etusijalle. Ja jos olet epävarma, käänny rohkeasti ammattitrimmaajan puoleen – heiltä saat arvokkaita neuvoja ja voit vaikka pyytää heitä viimeistelemään trimmausjäljen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *